Home
Historie
Biljarthistorie
Feitjes
Onderling
Uitslagen onderlinge
Links
Teams
Team 1
Team 2
Team 3
Het bestuur
Strategie
Strategie

HGL

De biljartvereniging in Kaatsheuvel

Strategie ( De aanval )

Aanvallend spelen is dus, zoals blijkt uit voorgaand artikel, niet alleen maar proberen punten te maken. Goed aanvallen is zoals bij voetbal vaak wordt genoemd, gedoseerd aanvallen.
Dit wil zeggen: aanvallen indien er weinig risico bestaat voor een geslaagde tegenaanval.

Ik zal u enkele voorbeelden geven waarbij men kan aanvallen met weinig risico's.
Op de eerste plaats moet u zich realiseren dat er een groot verschil is of u speelt van wit of rood.
Stel u wilt aanvallen en spelen van wit (bal2). Als u dan in staat bent om de speelbal een tempo mee te geven dat deze dicht bij rood eindigt is dat gunstig. Als u het punt maakt heeft u een bal dichtbij om makkelijk te vertrekken voor het volgende punt. Als u mist moet uw tegenstander eerst naar 1 van de ballen vervolgens 3 banden raken en dan weer terug naar ongeveer het zelfde punt. U moet zich wel realiseren dat het dan nog wel belangrijk is waar bal 2 (de bal van de tegenstander dus) is gebleven. Als deze tenslotte ook bij bal 1 en 3 in de buurt eindigt heeft u meestal weinig plezier van. U was aan het aanvallen in ons voorbeeld. Volgens de door mij gehanteerde strategie vond u blijkbaar het figuur makkelijk. Mooi, dan moet u trainen op het maken van dat makkelijke figuur maar bal 2 steeds op een andere plaats proberen neer te leggen. Het punt moet natuurlijk steeds raak blijven. Weten is in dit geval niet kunnen. Vaardigheid is met biljarten steeds noodzakelijk.
Stel, u krijgt een makkelijke bal maar u moet van rood spelen (bal 2). U speelt rustig het figuur en blijft in de buurt van bal 3 (wit). Bij voorkeur niet binnen 10 cm. omdat dat vaak ook weer lastig is. U heeft inmiddels getraind op het sturen van bal 2 en u legt deze op een gunstige plaats. Ik kom hier later nog op terug. Op deze wijze worden series opgebouwd. Op een gegeven moment loopt het ongunstig en krijgt u een lastige bal. U moet dan direct weer het risico inschatten en de verdediging oppakken. In het volgende stuk zal ik de verdediging bespreken.

Belangrijke tips.
Als u dun speelt kunt u makkelijker bepalen waar bal 2 blijft omdat deze minder afstand aflegt. Verder is dun spelen vaak gunstig om minder gevaar voor de klos te hebben.
Als u aanvallend speelt probeer dan bal 2 naar een hoek te sturen. U heeft daar aanmerkelijk meer trefkans bij het volgende figuur.
3 ballen in een lijn is meestal lastiger dan hoeken spelen.
Dik spelen is makkelijker dan dun spelen.
Sterke spelers kunnen vaak uitstekend het tempo variƫren.

Het Groene Laken