Home
Historie
Biljarthistorie
Feitjes
Onderling
Uitslagen onderlinge
Links
Teams
Team 1
Team 2
Team 3
Het bestuur
Strategie
Strategie

HGL

De biljartvereniging in Kaatsheuvel

Driebanden

Het driebanden is wel het meest bekende biljartspel in Nederland en België. Ook wereldwijd geniet dit spel grote bekendheid en kent het een enorme populariteit naast het Pool en Snooker biljarten.

Nederland kent op dit moment als grootste speler in het Driebanden Dick Jaspers. Over Dick en anderen valt hier meer te lezen.


Driebanden

Binnen het Driebanden worden alle biljarttechnieken samengevoegd tot een tactisch spel waarin verdediging en aanval snel in elkaar kunnen overgaan. Het heeft de afgelopen jaren enkele veranderingen doorstaan om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek en de spelers.

Het driebanden is ter wereld gekomen omdat dit een logisch gevolg was vanuit het Libre en Bandstoten. Het maakte direct de biljartspellen nog spannender en voegde allerlei”toverballen”samen in een spelsoort. Het is een kunst op zich.


Wat maakt Driebanden zo aantrekkelijk

Uiteraard heeft elke variant van het biljarten zijn moeilijkheidsgraad en spelregels, zo ook het Driebanden. Ook een partij Driebanden start met de “trekstoot” waarvan de uitkomst daarvan bepaald wie er mag beginnen met de partij.

De arbiter zal beide spelers hun inspeeltijd gunnen, waarna de aquitstoot wordt neergelegd.

Een professionele wedstrijd gaat om 50 caramboles. Dit was vroeger 60 en wordt naar 40 caramboles gebracht.

Het bouwen van een serie zoals bij het Libre, Bandstoten en Kader is bij het Driebanden niet meer mogelijk. Het blijkt niet meer zo makkelijk te zijn nu er 3 banden geraakt moeten worden voordat een carambole tot stand is gebracht. Ook wordt bij sommige toernooien tegenwoordig het set systeem gespeeld.

Het gaat dan om “the best of three”en “the best of five”. Elke set gaat tot 15 caramboles en zorgt ervoor dat een tegenstander nooit tegen een te grote achterstand aankijkt. Dat houd het natuurlijk lekker spannend en snel. Jammer genoeg zijn bij een setsysteem dan ook geen hogere series meer mogelijk zijn dan die 15 omdat er al snel een nieuwe set wordt gestart. We zien tijdens deze toernooien geen uitschieters meer naar 20 of 30 caramboles.

De hoogste serie ooit behaald staat op naam van Semih Sayginer en staat op 31 caramboles. Het hoogste partijgemiddelde stond, tot 8 oktober 2011, op naam van drie mannen Torbjőn Blomdal, Frėdėric Caudron en Marco Zanetti hebben alledrie een gemiddelde van 5.555 gespeeld, in een partij van 50 caramboles.

Eddy Merckx verpulverde dit record in Duitsland, te Ferbach. Hij scoorde de 50 caramboles in 6 beurten!!! Een partij gemiddelde van 8.33!!!!!!

Het biljarten en natuurlijk ook het Driebanden bestaat uit kennis, begaafdheid en keiharde training. Daarnaast bestaat natuurlijk de theorie uit de boeken over het biljarten als hulpmiddel. Zo bestaan er aardig wat systemen die men kan toepassen op het biljart om je mee te helpen die hele moeilijke bal te maken.


Het Diamondsysteem


De Amerikaan Willie Hoppe is de bedenker van het Diamondsysteem. Als begaafd kaderspeler maakte hij naam door de wereldtitel meermaals te verdedigen. Als Driebander was  hij onverslaanbaar, en heeft hij een serie van 24 caramboles op zijn naam staan. Het diamond systeem maakt gebruik van exact geplaatste “diamonds” in de houten rand om de vier banden van het biljart. Diamonds zijn ingelegde “stippen” die een bepaalde waarden toegedacht krijgen tijdens het spel, waardoor een speler kan berekenen wat de “loop” van de bal zal worden. Het klinkt makkelijker dan het is. Hoppe heeft dit dus bestudeert en heeft een systeem kunnen bedenken waarbij je de natuurlijke loop van een bal kunt uitrekenen. Simpel gezegd, weet je het vertrekpunt en aankomstpunt, dan reken je uit welke loop de bal moet hebben, en je stoot dusdanig.


Schaefer systeem


Het Schaefer systeem wordt gebruikt bij “losse voorbanden” en kan uiteraard bij alle biljartspelsoorten gebruikt worden als de situatie daarom vraagt.

Jacob (Jake) Schaefer was de grootste kadrist van Amerika en heeft indrukwekkende records op zijn naam staan.

Hij werd ook wel  “The Wizzard” genoemd op het biljart en leefde van 1855 tot 1910. Grootser werd hij bij het kaderspel en hij gaf de gave door aan zijn zoon die ook professioneel biljarter is geworden.

Over systemen in het Driebanden valt nog veel meer te vertellen. Er zijn vrij simpele berekeningsmanieren maar voor sommige berekeningen lijkt het wel of je een graad in de wiskunde nodig hebt.


Wereldkampioenschappen Driebanden


Sinds 1928 worden wereldkampioenschappen gehouden in het Driebanden waarvan het eerste wereldkampioenschap werd gepeeld in Frankrijk, te Reims.

In Nederland werd het eerste wereldkampioenschap in 1930 gehouden te Amsterdam. Dit werd gewonnen door Henk Robijns en hij herhaalde dit in 1932 en 1933.

Hierna stopte hij als professioneel biljarter. Hij stond toentertijd, samen met Jan Dommering , Jan Wiemers en Arie Bos, bekend als de 4 musketiers. Het was d gouden generatie in het biljarten voor Nederland.


Raymond Ceulemans


De grootmeester in het Driebanden is op grote afstand de Belg Raymond Ceulemans. Hij heeft 21 keer de wereldtitel veroverd en domineerde het Driebanden van 1963 tot 1980. In die jaren werd hij alleen in 1974 verslagen door Nobuaki Kobayaschi.

Daarna wrd hij dit nog in 1983,1985,1990 en 2001.met recht de meest indrukwekkende driebander aller tijden.


Tot slot


Momenteel mag het Driebanden in Nederland tot het populairste spel worden gerekend omdat dit spel alle technieken combineert. Het spel biedt een enorme uitdaging aan spelers om zeer moeilijke oplossingen te vinden voor een lastig stootbeeld. Daarbij word t het spel niet “vervelend”om naar te kijken door enorme series zoals bij het Libre, het Bandstoten en het Kader. Het Driebanden biedt aan het publiek een spannend spel waarin vaak met verbazing gekeken kan worden naar spelers die onmogelijke stootbeelden oplossen. Het Driebanden heeft een grote geschiedenis aan veranderingen ondergaan en heeft vele grote spelers voortgebracht.

Het spel zal dat hopelijk blijven doen.

Het Groene Laken