Home
Historie
Biljarthistorie
Feitjes
Onderling
Uitslagen onderlinge
Links
Teams
Team 1
Team 2
Team 3
Het bestuur
Strategie
Strategie

HGL

De biljartvereniging in Kaatsheuvel

Het Groene Laken

Het Groene Laken: biljarten met een historisch randje


17 juni 1937

Enkele doorgewinterde biljarters, die in de jaren ervoor in Kaatsheuvel driebanden speelden, richtten kort voor de oorlog HGL op. Daar zaten Doris van Boxtel, Jos Grootswagers en ‘opa Lensvelt’ bij, de grootvader van drie huidige leden. Het was een tijd waarin voetbal het belangrijkst was.


De jongens mochten echter één avond in de week met vader mee naar het biljartcafé. Zo leerden zij zelf het spelletje, op grote of kleine tafel. Het café van ‘Doris van Boxtel’ (in de loop der jaren wisselden de kroegbazen nogal eens) was het thuisfront.


Korte historie

In 1955 meldde het bestuur van HGL zich aan bij de KNBB, de nationale biljartbond. Zo streefde HGL naar deelname aan nationale kampioenschappen driebanden en libre. En met succes. HGL-1 haalde in het seizoen ’65-’66 de tweede plaats libre nationaal, destijds in Haarlem. Toen al zat Tijn de Nijs  bij de vereniging. “We hebben toch een paar mooie prijzen gepakt hoor. En de verschillende speellocaties in Kaatsheuvel zijn echt legendarisch te noemen.”

HGL speelde achtereenvolgens in het café van Van Boxtel, de kantine van DESK, een korte periode in de Steenbakker, ’t Hoventje, De Werft en sinds 2011 in Ons Café.

In 2016 net voor aanvang van de competitie ging deze lokatie dicht voor onze biljartvereniging en zijn we verhuist naar cafe Landzicht in Sprang Capelle.

In het seizoen 2021-2022 zijn we weer teruggegaan naar Kaatsheuvel.

Vanaf dit seizoen is de Gildenbond ons thuis.


De Nijs haalt de naamsverandering aan in de jaren ’70: “Het was een periode waarin HGL verhuisde naar ’t Hoventje. De kastelein zag liever dat Het Groene Laken voortaan BV ’t Hoventje zou heten, zoals het café. Na een stemronde en wat gemor wijzigden we onze naam.”


“Maar op het moment dat wij in 1993 verhuisden naar De Werft heb ik me sterk gemaakt voor de oude naam. De club is opgericht als HGL, dus dat moest het ook weer worden. Niemand die me tegensprak.”


Geen KNBB, wel NBF

Dat de KNBB niet alle touwtjes in handen had, kwam in 2002 aan het licht. De kosten stegen te hard, waardoor HGL zich afmeldde. Andere verenigingen uit een drietal districten volgden. De biljarters wilden echter wel in competitieverband spelen, want de passie voor de sport leefde vurig. In het voorjaar van 2002 ontstond de Nederlandse Biljart Federatie, waarin drie districten zitting namen: Roosendaal, West-Brabant en Waalwijk/Kaatsheuvel.


Dankzij de NBF ontstond een stabiele competitie. “Maar omdat het aantal verenigingen in deze federatie lager ligt dan het aantal bij de KNBB, spelen we tegenwoordig ieder seizoen een dubbele competitie,” legt  Ad van Sas uit, de huidige secretaris van HGL.


Het NBF kampioenschap is het hoogtepunt van het seizoen. Het Groene Laken won deze titel afgelopen seizoen in Zevenbergen. “Een bewijs dat we met dezelfde leden, zoveel jaren later, nog steeds kunnen presteren.” HGL won de prijs in het driebanden, met Ad van Sas, Tijn de Nijs en Toon Vervoort in de gelederen.


Leden

Ook HGL ontkomt er niet aan. Het ledenaantal groeit niet: “De aanwas van jeugd is er niet. Er is wel aandacht voor biljarten in kranten, maar we moeten opboksen tegen de grotere sporten. En de computer niet te vergeten. Wij worden wat ouder, maar blijven fris. Zolang het kan uiteraard,” vertelt De Nijs, die kan teren op tientallen jaren ervaring als speler en bestuurslid.


Zodra HGL klaar is met de competitie, nemen de 13 leden deel aan de clubkampioenschappen in de zomer. Diverse toernooien en vrije wedstrijden maken het seizoen compleet.


Geen NBF maar terug naar de KNBB

In verband met het teruglopen van het aantal teams in de NBF kwamen er steeds meer vragen om toch maar weer terug te gaan naar de KNBB.

Die hadden inmiddels de zaken beter op orde en hiermee ook de stabiliteit voor de competitie.

Sinds 2017 zijn we terug bij de KNBB waar we nu tot ieders tevredenheid een prima competitie kunnen spelen.